Q1.
Which state is known for eating zinc (zinc) in which state?
Correct Answer: Rajasthan
Q2.
Which pygmy tribe is related to which country?
Correct Answer: Congo Basin
Q3.
ऑक्सीजन की खोज किसने की ?
Correct Answer: प्रिस्टले
Q4.
सवाना घास का मैदान कहाँ है ?
Correct Answer: अफ्रीका
Q5.
Which soil group is spread over the largest area in India?
Correct Answer: Alluvial Clay
Q6.
वर्ष 2012 के ऑलम्पिक खेलो का आयोजन कहा हुवा था ?
Correct Answer: ब्रिटेन
Q7.
Sanskrit day is celebrated in which month?
Correct Answer: 14 August
Q8.
' निल नदि की देन ' किसे कहा जाता है ?
Correct Answer: मिस्र
Q9.
Who was the 20 Election Commissioner?
Correct Answer: Dr. Naseem Zaidi
Q10.
पूर्वी घाट की सबसे ऊंची चोटी कौन सी है ?
Correct Answer: महेन्द्रगिरि
Q11.
भारतीय रेल्वे मे मीटर गेज ट्रैक के लिए मानक लम्बाई होती है ?
Correct Answer: 1000 मिमी .
Q12.
प्रसिद्ध बाल कविता (नर्सरी राइम) "ट्विंकल ट्विंकल लिटिल स्टार " किसने लिखी है ?
Correct Answer: जॉन टेलर
Q13.
' धनिया ' और ' झुनिया ' प्रेमचंद के किस उपन्यास के पात्र है ?
Correct Answer: गोदान
Q14.
Which is the longest living tree?
Correct Answer: Eucalyptor
Q15.
Which virus is the cause of mosaic disease in tobacco?
Correct Answer: T . M . V
Q16.
बौधो गत का सबसे प्राचीन स्तूप कोनसा है ?
Correct Answer: सारनाथ
Q17.
निम्नलिखित तमिल विद्वानों मे से कौन राजवंशी था ?
Correct Answer: तिरुवल्लुवर
Q18.
निम्नलिखित मे से कौन-सा दक्षिण भारत का हिल स्टेशन है ?
Correct Answer: ऊटी
Q19.
कांग्रेस ने किस एकमात्र गोलमेज सम्मेलन मे भाग लिया ?
Correct Answer: द्वितीय
Q20.
In which place does the confluence of the rivers Alaknanda and Mandakini take place?
Correct Answer: Rudra Prayag