Q161.
अमेरिकन कंपनी ' एनरोंन ' भारत मे बांधती है ?
Correct Answer: पावर प्लांट
Q162.
Whose ore is granocite?
Correct Answer: Cadmium
Q163.
Which city is called 'Siraj' of the East?
Correct Answer: Jaunpur
Q164.
टेलीविज़न के अविष्कारक कौन थे ?
Correct Answer: जे . एल . बेयर्ड
Q165.
Sanskrit day is celebrated in which month?
Correct Answer: 14 August
Q166.
निम्न मे से कोनसी श्रृंखला सबसे पुराणी है ?
Correct Answer: अरावली
Q167.
वृद्धि हार्मोन का स्त्रावन किसके द्वारा होता है ?
Correct Answer: पिटुटरी
Q168.
पशु जगत मे मनुष्य का निकटतम सम्बन्धी कौन-सा है ?
Correct Answer: गुरिल्ला
Q169.
What is the list of economic planning?
Correct Answer: Concurrent list
Q170.
प्रसिद्ध बाल कविता (नर्सरी राइम) "ट्विंकल ट्विंकल लिटिल स्टार " किसने लिखी है ?
Correct Answer: जॉन टेलर
Q171.
In which state is the hill of 'Nandi Hills' located?
Correct Answer: Karnataka
Q172.
According to the forest status report - 2011, which is the state with the highest forest damage in India?
Correct Answer: Andra Pradesh
Q173.
भारत किस गोलार्ध में पड़ता है ?
Correct Answer: उत्तरी गोलार्ध
Q174.
In which place does the confluence of the rivers Alaknanda and Mandakini take place?
Correct Answer: Rudra Prayag
Q175.
काला पैगोडा किस राज्य में है ?
Correct Answer: उड़ीसा
Q176.
Sheikh Alaal a. Where is the airport?
Correct Answer: Shri Nagar
Q177.
व्यक्ति की नाड़ी की गति माप कर एक चिकित्सक अनुमान लगाता है ?
Correct Answer: हृदय गति का
Q178.
Which soil group is spread over the largest area in India?
Correct Answer: Alluvial Clay
Q179.
निम्नलिखित मे से कौन स्वदेश मे विकसित पायलट रहित ' टाजेंट ' विमान है ?
Correct Answer: लक्ष्य
Q180.
किसी कंप्यूटर मे Compiler होता है, एक ---
Correct Answer: सिस्टम सॉफ्टवेयर