Q121.
How much amount is provided under Shankar Award?
Correct Answer: 1,50000
Q122.
What is the name of the train safety system introduced by Indian Railways to avoid train accidents?
Correct Answer: Trinetr
Q123.
When did the 'Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana' start?
Correct Answer: 28 August 2014
Q124.
Which vegetation is found in the highest part of Asia continent?
Correct Answer: Tundra plant
Q125.
Which country does the "willy-willy" storm come in?
Correct Answer: Australia
Q126.
निम्नलिखित मे से किसने 'अश्वमेध यज्ञ ' किया था ?
Correct Answer: अशोक
Q127.
भाप इंजन का आविष्कार किसने किया था ?
Correct Answer: जेम्स वॉट
Q128.
'Enthalite Foot' disease is related to
Correct Answer: Mildew
Q129.
'ड्रिबिल' शब्द किस खेल मे प्रयुक्त किया जाता है ?
Correct Answer: फुटबॉल
Q130.
कोडईकनाल किस राज्य मे है ?
Correct Answer: तमिलनाडु
Q131.
What is the% of Indian foreign trade by sea route?
Correct Answer: 95 %
Q132.
Where was 'Arya Samaj' founded by Dayanand Saraswati?
Correct Answer: Surat
Q133.
Where was the Rio Olympics from 5th August?
Correct Answer: Brazil
Q134.
हेली पुच्छल तारा कितने वर्ष बाद पुनः दिखाई देता है ?
Correct Answer: 76
Q135.
वायुमंडल मे सर्वाधिक कोनसी गैस है ?
Correct Answer: नाइट्रोजन
Q136.
प्रसिद्ध बाल कविता (नर्सरी राइम) "ट्विंकल ट्विंकल लिटिल स्टार " किसने लिखी है ?
Correct Answer: जॉन टेलर
Q137.
What is the product of velocity and mass?
Correct Answer: Momentum
Q138.
What was the secret carpet system?
Correct Answer: Monarchical
Q139.
भारत मे कितने भू-भाग वन से आच्छादित है ?
Correct Answer: 16 . 99 %
Q140.
सिंधुघाटी की सभ्यता निम्न में से किससे संबंधित है ?
Correct Answer: हड़प्पा संस्कृति