Q241.
Which of the following is not appointed by the President of India?
Correct Answer: Vice President
Q242.
Who can amend the fundamental rights provided by the constitution?
Correct Answer: Parliament
Q243.
In which ocean is the 'Great Barrier Riff' located?
Correct Answer: Antarctica Ocean
Q244.
Where is the National Mushroom Research and Training Center?
Correct Answer: Champaghat Solan
Q245.
What is the indicator of Thulium?
Correct Answer: T . M
Q246.
पशु जगत मे मनुष्य का निकटतम सम्बन्धी कौन-सा है ?
Correct Answer: गुरिल्ला
Q247.
What is studied in 'agrostology'?
Correct Answer: Grass
Q248.
वैदिक कल मे सामाजिक विभाजन का आधार क्या था ?
Correct Answer: व्यवसाय
Q249.
उड़ीसा मे निम्न मे से सबसे ज्यादा किस चीज की पैदवार होती है ?
Correct Answer: हल्दी
Q250.
निम्न मे से कौन एक बरसाती नदी है ?
Correct Answer: व्यास
Q251.
नंदन कानन अभ्यारण्य किस लिए प्रसिद्ध है ?
Correct Answer: सफ़ेद चिता
Q252.
गोलकुण्डा कहाँ स्थित है ?
Correct Answer: बीजापुर
Q253.
किस हार्मोन के द्वारा हृदय-स्पंदन तथा रुधिर-दाब बढ़ जाता है ?
Correct Answer: एड्रिनेलिन
Q254.
लाल कीले मे मुग़ल अस्तित्व किसके पतन के साथ समाप्त हुवा ?
Correct Answer: बहादुरशाह जफर
Q255.
ग्यारहवीं सदी का चोल चित्रकाम जिस विख्यात शिव मंदिर से खोजे गए है, वह है ?
Correct Answer: तंजाऊर
Q256.
रेशम का सर्वाधिक उत्पादन किस राज्य मे होता है ?
Correct Answer: कर्नाटक
Q257.
The mutiny of 1857 was unsuccessful, because -
Correct Answer: Neither the national spirit behind it
Q258.
Where is the National Remote Reporting Agency?
Correct Answer: Hyderabad
Q259.
Which list is the Panchayati state?
Correct Answer: 243 state list
Q260.
Which vegetation is found in the highest part of Asia continent?
Correct Answer: Tundra plant