Q61.
Where was India's first maritime conference?
Correct Answer: South Korea
Q62.
'Enthalite Foot' disease is related to
Correct Answer: Mildew
Q63.
पृथ्वी पर पायी जाने वाली सुष्मतम वनस्पति है ?
Correct Answer: बैकटेरिया
Q64.
Which is the most permanent element?
Correct Answer: Lead
Q65.
Where is the Central Salt and Maritime Institute?
Correct Answer: Bhavnagar
Q66.
दूसरा सबसे बड़ा महादिव्प कोनसा है ?
Correct Answer: यूरोप
Q67.
निम्न मे से कौन शरीर के प्रतिरक्षा प्रणाली मे काम करता है ?
Correct Answer: स्वेत रक्त कण
Q68.
प्रसिद्ध बाल कविता (नर्सरी राइम) "ट्विंकल ट्विंकल लिटिल स्टार " किसने लिखी है ?
Correct Answer: जॉन टेलर
Q69.
In which place does the confluence of the rivers Alaknanda and Mandakini take place?
Correct Answer: Rudra Prayag
Q70.
During his reign, both Vardhaman Mahaveer and Gautama Buddha gave discourses of their principles -
Correct Answer: Bimbisara
Q71.
किस तत्व को रसायन विज्ञानं मे ' आवारा तत्व ' की संज्ञा दी गई है ?
Correct Answer: हाइड्रोजन
Q72.
वह धातु जो चाकू द्वारा सुगमतापूर्वक कटी जाती है, क्या है ?
Correct Answer: सोडियम
Q73.
लोकसभा के वर्तमान सभापति कौन है ?
Correct Answer: सुमित्रा महाजन
Q74.
'Nippon' is the old name of which country?
Correct Answer: Japan
Q75.
How much amount is provided under Shankar Award?
Correct Answer: 1,50000
Q76.
अमेरिकन कंपनी ' एनरोंन ' भारत मे बांधती है ?
Correct Answer: पावर प्लांट
Q77.
Which pygmy tribe is related to which country?
Correct Answer: Congo Basin
Q78.
What is the name of the train safety system introduced by Indian Railways to avoid train accidents?
Correct Answer: Trinetr
Q79.
पुलेला गोपीचंद किस खेल से संबंधित है ?
Correct Answer: बैडमिंटन
Q80.
'स्वर्ण जयंती ग्राम स्वरोजगार योजना ' केंद्रीय ग्रामीण विकास मंत्रालय ने किस वर्ष से शुरू की थी ?
Correct Answer: 1 अप्रैल 1999