Q101.
Badrinath, the famous Hindu pilgrimage temple of Uttaranchal is situated on the banks of which river?
Correct Answer: Alaknanda
Q102.
पशु जगत मे मनुष्य का निकटतम सम्बन्धी कौन-सा है ?
Correct Answer: गुरिल्ला
Q103.
In what form is the core of the earth?
Correct Answer: Molten mass
Q104.
भारत मे सबसे पहला रेडियो प्रसारण कब हुवा था ?
Correct Answer: 1927
Q105.
ग्रीन हाउस किस पदार्थ का बना होता है ?
Correct Answer: कांच
Q106.
श्री शेलम परियोजना किस नदी पर बना है ?
Correct Answer: कृष्णा
Q107.
भारत के वर्तमान मुख्यन्याधीश कौन है ?
Correct Answer: दीपक मिश्रा
Q108.
In which state is the hill of 'Nandi Hills' located?
Correct Answer: Karnataka
Q109.
'स्वर्ण जयंती ग्राम स्वरोजगार योजना ' केंद्रीय ग्रामीण विकास मंत्रालय ने किस वर्ष से शुरू की थी ?
Correct Answer: 1 अप्रैल 1999
Q110.
In which year was the census divided?
Correct Answer: 1921
Q111.
शरीर के किस भाग मे पित्त का निर्माण होता है ?
Correct Answer: यकृत
Q112.
The Suez Canal connects -
Correct Answer: Mediterranean Sea and Red Sea
Q113.
Sanskrit day is celebrated in which month?
Correct Answer: 14 August
Q114.
What was the secret carpet system?
Correct Answer: Monarchical
Q115.
'ब्याज दर' निर्धारित की जाती है ?
Correct Answer: वाणिज्यक बैंको द्वारा
Q116.
भारत की प्रथम प्रायोगिक परमाणु भट्टी है ?
Correct Answer: अप्सरा
Q117.
When is the maximum distance between the Sun and Earth decided?
Correct Answer: 4 July
Q118.
What will be required by the President for the declaration of a state of emergency?
Correct Answer: Parliament approved within 30 days
Q119.
भारत ने किस देश का उपग्रह अपने यहाँ से लॉन्चिंग कर विश्व बाजार मे अपना पाव रखा ?
Correct Answer: इटली
Q120.
Which one of the following is not a kharp crop?
Correct Answer: Mustard