Q201.
वैदिक कल मे सामाजिक विभाजन का आधार क्या था ?
Correct Answer: व्यवसाय
Q202.
निम्नलिखित मे से किसने 'अश्वमेध यज्ञ ' किया था ?
Correct Answer: अशोक
Q203.
' निल नदि की देन ' किसे कहा जाता है ?
Correct Answer: मिस्र
Q204.
Which city is called 'Siraj' of the East?
Correct Answer: Jaunpur
Q205.
रक्षा के क्षेत्र मे सबसे बड़ा शौर्य पुरस्कार कौन-सा है ?
Correct Answer: परमवीर चक्र
Q206.
पुलेला गोपीचंद किस खेल से संबंधित है ?
Correct Answer: बैडमिंटन
Q207.
किस डच गवर्नर ने अपनी राजधानी पुलिकट से नागपत्तनम मे बदली ?
Correct Answer: नीमो डी कुन्हा
Q208.
Which state was the first to receive electricity in India?
Correct Answer: Haryana
Q209.
निम्न मे से कौन शरीर के प्रतिरक्षा प्रणाली मे काम करता है ?
Correct Answer: स्वेत रक्त कण
Q210.
दूध किस शुद्धता किससे मापी जाती है ?
Correct Answer: लैक्टोमीटर
Q211.
भारत के प्रथम राष्ट्रपति कौन थे ?
Correct Answer: डॉ. राजेंद्र प्रसाद
Q212.
In which place does the confluence of the rivers Alaknanda and Mandakini take place?
Correct Answer: Rudra Prayag
Q213.
A.D. Who was born Aryabhata in the 5th century?
Correct Answer: Famous Mathematics and Astronomy
Q214.
Which state is known for eating zinc (zinc) in which state?
Correct Answer: Rajasthan
Q215.
' इंटीग्रल कोच फैक्ट्री ' कहाँ है ?
Correct Answer: पेराम्बुर
Q216.
अमेरिकन कंपनी ' एनरोंन ' भारत मे बांधती है ?
Correct Answer: पावर प्लांट
Q217.
What was the secret carpet system?
Correct Answer: Monarchical
Q218.
The capital of the Pallavas was -
Correct Answer: Kanchipuram
Q219.
According to the forest status report - 2011, which is the state with the highest forest damage in India?
Correct Answer: Andra Pradesh
Q220.
भारीतय रेल्वे वर्ष 2006 को किस रूप मे मना रही है ?
Correct Answer: मुश्कान के साथ यात्री सेवा वर्