Q21.
भारत मे सर्वाधिक लम्बी तटरेखा किस राज्य की है ?
Correct Answer: 17
Q22.
भारत का कोनसा बांध सबसे लम्बा है ?
Correct Answer: हीराकुंड
Q23.
निम्न मे से कोनसी श्रृंखला सबसे पुराणी है ?
Correct Answer: अरावली
Q24.
The Suez Canal connects -
Correct Answer: Mediterranean Sea and Red Sea
Q25.
पश्चिम बंगाल की सीमाए कितने देशो के साथ लगती है ?
Correct Answer: तीन
Q26.
Talgo Train trial angle taken from root?
Correct Answer: Mathura - Delhi
Q27.
Which list is the Panchayati state?
Correct Answer: 243 state list
Q28.
वैदिक कल मे सामाजिक विभाजन का आधार क्या था ?
Correct Answer: व्यवसाय
Q29.
भारत के वर्तमान मुख्यन्याधीश कौन है ?
Correct Answer: दीपक मिश्रा
Q30.
भारत मे सबसे पहला रेडियो प्रसारण कब हुवा था ?
Correct Answer: 1927
Q31.
लाल कीले मे मुग़ल अस्तित्व किसके पतन के साथ समाप्त हुवा ?
Correct Answer: बहादुरशाह जफर
Q32.
Who can amend the fundamental rights provided by the constitution?
Correct Answer: Parliament
Q33.
According to the forest status report - 2011, which is the state with the highest forest damage in India?
Correct Answer: Andra Pradesh
Q34.
विश्व वन्य जिव निधि (world wild life fund ) का शुभंकर (mascot ) क्या है ?
Correct Answer: पांडा
Q35.
'Samyukta Panini' is related to which dance?
Correct Answer: Odyssey
Q36.
Badrinath, the famous Hindu pilgrimage temple of Uttaranchal is situated on the banks of which river?
Correct Answer: Alaknanda
Q37.
निम्न मे से इस्पात कारखाना कहा है ?
Correct Answer: राउरकेला
Q38.
What are the analgesics?
Correct Answer: Analgesic
Q39.
Where was the Rio Olympics from 5th August?
Correct Answer: Brazil
Q40.
भारत मे जनसंख्या घनत्व के दृस्टि से कौन-सा राज्य अग्रणी है ?
Correct Answer: पश्चिम बंगाल